2020 och 2021 glömmer man gärna

Riktigt tråkiga år både ur perspektivet som publik på landets travbanor och som hästägare måste man säga. Att travbanorna stängde både för publik och för hästägare känns väldigt tråkigt när pulsen på stallbacken, närheten till hästarna, att kunna se alla de fina hästarna på nära håll, umgänget på stallbacken med både aktiva och andra hästägare är en stor del till att man fastnat för sporten och blivit hästägare. Jag har också, med respekt för de i stallen, besökt uppfödar- och tränings-anläggningarna mer sällan, även om jag inte helt kunnat hålla mig borta men då säkrat att hålla avstånd för att de som jobbar i stallen inte ska ha behövt känna sig besvärade. Också det är ju väldigt tråkigt då ett av glädjeämnena i sporten är att kunna träffas och surra med likasinnade. Men som tur är ger kontakten med hästarna mycket glädje och energi och jag har kunnat stå eller sitta i hagen i min ensamhet i flera timmar på Ekeby Gård och bara njutit.

 Laurentius Etoile på sommarbete

Att inte ha kunnat gå på trav och vara närvarande vid tävlingarna och kunna träffa och surra med allt folk har tagit bort en stor del av nöjet och under hösten 2021 när banorna öppnade upp igen var det otroligt svårt att komma in i rutinen att åka till banan igen. Man har fått andra vanor och jag har ännu inte kommit tillbaka till att det är rutin att åka till Valla på tävlingsdagarna.

Det har förstås också med att göra att vi sannerligen inte haft något flyt som hästägare under dessa två år. Man klev in i 2020 med väldigt stora förhoppningar på Laurentius Valiant som visade stor potential i början av 3-årssäsongen 2019. Men det strulade mest hela våren och på sommaren bestämde vi att ge upp och sålde honom till skötaren, Ida Riesterer och Charlie Hedstad som ville försöka ge honom ännu mer tid att bli av med allt som strulade för honom. Och de har tagit det lugnt och fint med honom och fått igång honom och de tävlar nu regelbundet med för tillfället mindre framgångar men jag hoppas för Valles skull att han kan få visa sin fulla potential.

 Laurentius Valiant

Vi har ju förstås under dessa år även haft ögonen på Laurentius Allegra som i träning visade fin styrka och lungkapacitet, även fin inställning då hon alltid bjöd till, vilket gjorde att vi gav henne chansen under lång tid då. Dock har hon ju haft problem med benen ändå sen hon föddes. Hon föddes med eller fick första dagen en fraktur i ett knä och ett framben som var skevt som vi jobbade med i flera månader och till sist satte en skruv i för att få ordning på och detta gav nog ett följdfel i ett bakben som gjorde att hon hade problem med travet genom hela karriären. Hon debuterade i alla fall under 2021 och visade att det fanns kapacitet men att hon hade lite svårt att få ut den pga nämnda problem med att hålla ihop travet som gjorde att man fick hålla igen henne lite och då blir det inga framskjutna placeringar. Efter åtta lopp kände Jörgen att hon behövde en omstart och i samråd beslöt vi att ställa av henne i hagen i några veckor och att vi därefter skulle testa om en ny tränare kunde komma med något koncept som skulle kunna göra att hon kan få flyt i travet så efter 7 veckor i hage så flyttade hon till Anders Eriksson som då flyttade till Menhammar, Yttersta, med sin verksamhet. Efter ett par månader med Anders träningsupplägg kände han att hon var mogen att testa i ett snabbjobb på Solvalla. Tyvärr föll det inte ut till belåtenhet och rekommendationen blev att ställa av henne för avel vilket vi då beslutade i julas. Första partner blir Nuncio som jag sett lämnar väldigt snygga avkommor och som känns som en hingst som skulle komplettera Allegra på bästa sätt.

 Laurentius Allegra

Vi köpte ju också väldigt fina Laurentius da Vici som skötte sig väldigt fint i träningen 2020 och som man förstås hoppades skulle kunna vara med och smyga i 3-årsloppen under 2021. Det kändes spännande under våren och under april/maj börjades det talas om debut inom kort men precis när det var dags att slå upp prop.häftet så fick han en skada, en fissur, och stod på tre ben och fick opereras och två månader på box, en tredje månad i sjukhage några timmar,  lite simträning innan han fick börja jogga igen efter tre månader. Därefter har det varit en ny uppträningsperiod, i princip året ut, innan det började snackas om snabbjobb igen. Han är nu tillbaka fit for fight igen och det viskas om att kval ligger nära nu. Laurentius da Vici är en riktigt fin individ och en häst som är lätt att gilla, han har personlighet och fin uppsyn, glad och lagom busig och som exteriört och i uppträdande är så där som jag vill att de ska vara. Jag hoppas verkligen han har det rätta innanför pannbenet för då kan det här bli riktigt kul framöver om han håller sig frisk och fräsch.

 Laurentius da Vici

Roligast under dessa år har det förstås varit på Ekeby Gård där Laurentius Veloce fått två väldigt fina föl. 2020 en hingst efter S.J’s Caviar, Laurentius Etoile, som blev så där riktigt fin som man kunde ana som föl under sommarbetet-21 och som fått börja sin karriär hos unghästtränare Kai P Jussila, tidigare unghästtränare åt Timo Nurmos i åtta år och dessförinnan hos bl.a. Per Lennartsson. Han ser riktigt fin ut i kroppen och med fina linjer, väldigt fint temperament och har börjat tuffa till sig vartefter han blir äldre. Kai tyckte han skötte sig som han skulle under inkörningen och att han sen utvecklats fint efter att man kunna börja köra på slingan i skogen med lite varierande . Jag har en sån där härlig känsla kring honom och det ska bli spännande att följa utvecklingen under 2022. Här under våren ska vi också bestämma tränare, Jörgen Westholm är på förhand det "givna" alternativet men han har inte visat något intresse för Etoile än, Laurentius Etoile kanske inte är hans ”typ” samt att han kanske inte är imponerad av en bror till Allegra. Fick ju en kort inblick i Anders Erikssons verksamhet ute på Menhammar /Yttersta/ och gillade verkligen det jag såg, otrolig ordning och reda och med fint välkomnande som ägare med tät och bra information och skötaren Elin som jag måste ge 5 stjärnor till även om det nu blev en ganska kort period för Allegra där. Och Allegra såg väldigt glad och lycklig ut vilket värmde i mitt hjärta. Nån annan känns inte så aktuell just nu i alla fall (även om det vore väldigt skönt geografiskt att ha häst på Stora Alby), men vi får se vad Kai säger skulle vara det bästa i miljö och träning (som skiljer sig en hel del mellan dessa alternativ) för just Etoile som individ och se om vi får någon vägledning av det.

 Laurentius Etoile

Under 2021 föddes ytterligare en hingst undan Laurentius Veloce, denna gång efter Readly Express; Laurentius Apollo, som blodsmässigt känns klockrent ihop med Veloce, med både Ready Cash och Viking Kronos! Väldigt fina linjer och lika snäll och mysig som alla andra i familjen. Han har precis blivit avskiljd från mamma Veloce och ska nu få en vinter ihop med de andra småttingarna. Det blir spännande att se hur han utvecklats kroppsligt till våren och speciellt under sommarbetet där de verkligen utvecklas till fullvuxna individer. Den här hoppas man ju ska vara det lilla extra och det föl som ska ge Laurentius Veloce lite ära och berömmelse.

 Laurentius Apollo

Laurentius Veloce är det bara bra med, är inte dräktig men betäcks med Calgary Games 2022 och eventuellt blir det så att vi säljer Veloce dräktig (förutsatt att båda märrarna blir dräktiga) då vi endast ska ha en fölmärr, och då är det bättre att vi förnyar och satsar på Allegra.

 Laurentius Veloce med Apollo

Jag måste förstås även nämna Hans-Owe Sundberg som 1 dec 2021 avslutade karriären och jag har bara ett ord – Karma – att säga när han fick vinna sitt sista lopp i självaste Solvalla Grand Prix som tränare! Kommer förstås aldrig få en relation med en travtränare som jag / vi / hade med Hans-Owe, en relation som är mer än tränare/hästägare, en relation som är familjär. Hans-Owe som med sitt stora hjärta och sin kärlek till hästarna har en sån fin inställning till både livet som till yrket och som gör allt för att alla runtomkring ska må bra och trivas, inte minst hästarna och hästägarna. Kommer aldrig glömma alla fina resor vi haft tillsammans, där kanske resorna till Gotland varit de allra roligaste, och inte alltid för resultatet på travbanorna utan just för glädjen och gemenskapen. Och alla timmar vi lagt på att besikta hästar på alla auktioner genom åren där jag fått tömma Hans-Owe på all hans kunskap och kunnat utveckla mitt eget öga för hästens exteriör. ”Öga” av en speciell anledning…..

 Hans-Owe Sundberg

Nu hoppas vi på en fin säsong med Laurentius da Vici under 2022 och så fyller vi på med Etoile på tävlingsbanan 2023 och Apollo 2024! Men framförallt att man får tillbaka den goa känslan med snack glädje och gemenskap med tränare, skötare, uppfödare och andra hästägare som är den del av hästägandet som ändå är det som ger energin att vara hästägare. Att tränare och banor har en del att göra på den biten kan vi ta en annan gång…..

 Laurentius da Vici med sin fantastiska skötare, Sanna

 

Kriterieauktionen 2021

Ser nu att jag inte skrivit någon rapport från Kriterieauktionen 2021. Jag var förstås på plats och besiktade hästarna på Solvalla. Jag var mest intresserad av att hitta en 1-årigt sto som skulle vara lämplig för avel efter avslutad säsong.

(31) Kuzmas Mother, sto e. Raja Mirchi tyckte jag var den finaste på hela auktionen (20-1705)  400.000kr

(246) Killing Space, hingst e. Maharajah tyckte jag var den mest intressanta hingsten (20-2770) 450.000kr

(272) Doris La Roque, sto e. Uncle Lasse - Lollo Tilly var den jag ville köpa. Jag var med och bjöd men fegade tyvärr ur och släppte den för 70.000kr till Leif Eriksson, travtränare. Jag grämer mig fortfarande.

 

Elitauktionen 2021

Då pandemin fortsatt håller i sig var det visning av hästarna på Solvalla helgen före auktionen som skedde helt digitalt. Jag var på plats och besiktade många av dom live och det fanns några fina som jag absolut tyckte var köpvärda (beroende på plånbok).

Jag tyckte (6) hingst e. E L Titan, (22) sto e. Up And Quick, (34) hingst e. Explosive Matter och (78) hingst e. Bold Eagle var helt okey. Att (78) skulle bli dyr stod i katalogen.

Nr (23) var inte klockren men jag hade gärna köpt den för avel.

Dom två jag fastnade för och som var köpvärda var (99) My First Lady, sto e. Maharajah - Evasion Boko (From Above) som hade allt iordning och som fick högst totalbetyg av mig på hela auktionen. Även intressant i aveln efteråt. Såldes för 475.000kr, för hög prisnivå för oss vanliga, men jag kan tycka att priset var rimligt. Stall Lövgren köpte och det är andra gången som Lövgren köper min förstarankade på Elitauktionen, senast var det M.T. Raveshing (som under fredagen vann ASVT´s Auktionslopp på Solvalla med 125.000kr i 1a pris.

Den andra som kändes som en Stall Lagerkrans-häst var (69) Conrads Olle, hingst e. Explosive Matter - Viva La Diva (Orlando Vici) som endast hade väldigt små anmärkningar och intressant på alla parametrar och där priset också höll sig på Stall Lagerkrans-nivå (max 160.000kr) och såldes för 110.000kr.

 

Kriteriauktionen 2020

I år var det förstås ett speciellt år att hålla auktion på, i och med pandemin Covid-19. På Kriteriauktionen kunde man iallafall besikta hästarna då de en vecka innan auktionen fanns på Solvalla för visning. Det är en perfekt arena med stora ytor vilket gjorde hästarna mer lugna och trygga, men förstås inte den folkfest man är van vid.

Jag hittade en väldigt fin häst, faktiskt uppfödd av en av delägarna i Stall Lagerkans. Nr. 297 Nash Hall efter Nuncio undan ett sto efter Ready Cash. Jättefin uppsyn och väldigt fin exteriör.

 

Jag besiktade honom en andra gång ihop med Jörgen Westholm som också gav honom höga betyg. Jag försökte under veckan fram till onlineauktionen få ihop ett ägargäng för att kunna vara med och bjuda på honom. Utan att ha fått ihop fullt gäng så tänkte jag ändå vara med och bjuda på honom men han var snabbt uppe över min tänkta budget. Men Jörgen Westholm ville väldigt gärna ha honom så han ropade in honom och hittade ett annat ägargäng som var beredda att betala de 325.000kr+avgifter som han ropades in för. Kul att han hamnade hos Jörgen iallafall! Grattis och lycka till nu alla inblandade!

 

Wenngarn 2019

Jag var självklart ute på Wenngarn Yearling Sale och besiktade hästar. 

(83) H. e. Ready Cash-First Out hade ett Wow-intryck på videon och likaså live. Väldigt fin model. Den såg man att den skulle bli riktigt dyr och det stämde =1,8Mkr! Jag hade nog ändå inte köpt den då det fanns lite lösa benbitar och små veterinära anmärkningar.

Jag fastnade främst för (68) H. e. Raja Mirchi - Barbarella Am (Muscle Hill) som var riktigt fin. Kostade 750.000kr

 

En annan som jag tyckte om var (13) H. e. Maharajah - Omelette (Varenne). Den var riktigt fin den också, både live och på videon. Bildskön herre. Kostade 400.000kr.

Jag hade plockat ut en outsider på förhand (119) S. e. Panne De Moteur - Kemp´s Emilie - Supermoderstam! men live tyckte jag inte den var lika fin som på videon, lite plant kors och något sabelbent. Jag blev väldigt förvånad när den såldes för hela 300.000kr.

(31) H. e. Bold Eagle - Sissel Godiva såldes för 340.000kr och (38) H. e. Bold Eagle - Cinderella River såldes för 360.000 och båda för anses prisvärda. 

Årets mest äverbetalda? (107) H. e. Maharajah - Quiteanotherstory = 1,4Mkr!

Jag ser fram emot Kriteriauktionen då jag ännu inte sett kull-1an......

 

 

Elitauktionen 2019

Traditionsenligt var jag på auktionen och besiktade hästar. Tillsammans med Hans-Owe Sundberg besiktade vi så många intressanta hästar vi kunde. Tycker det var hög kvalitet men som vanligt finns det alltid nånting att anmärka på de allra flesta hästarna, men det gäller att hålla ihop bilden och hitta det som sammanlagt ser bäst ut i förhållande till stam och sedan tänkt prisläge om man har tänkt att köpa. Själv hade jag kunnat tänka mig att köpa om jag hade hittat något fynd, men den jag gillade allra mest, nr 41 M.T.Ravishing, ett sto efter Raja Mirchi . M.T.Evita (Varenne) var alldeles för snygg och därmed förstår man att på Elitauktionen så blir priset alldeles för högt, och mycket riktigt så gick hon för 475.000kr, bara att gratulera köparen!

Vi lämnade köprekommendation på två ytterligare hästar då Hans-Owe hade med sig en hästägare som var ute efter en eller två 1-åringar. Dels en hingst, nr 92 Drill, e. Readly Express - Quadrille (Varenne) som gick för 450.000kr

och ett sto , nr 29 Letizia Bros, e. Muscle Hill - Chieftess (Credit Winner) som gick för 375.000kr

och Hans-Owe´s ägare lyckades lägga beslag på bägge två, bara att gratulera ägare och tränare!

Vi följer med spänning!

 

Kriterieauktionen 2017

Jag var ute och kikade på ett antal utvalda hästar ur katalogen samt på hästarna som rörde sig i området rent allmänt.

Torsdagen var en besvikelse även om hästarna

96 Uto Broline (e. Classic Photo) som såldes för 160.000kr

 

99 Leave Your Sox On (e. Trixton) som såldes för 500.000kr

och 119 Bel Canto (e. Maharajah) som såldes för 100.000kr

 var helt okey så var det ändå något med var av dem som inte föll i smaken.

Den outsider som jag hittade var 39 Matadoren Eme (Super Photo Kosmos - Busan Eme e. Alf Palema)

som hade en otrolig utstrålning. Han hade ett väldigt fint självförtroende och när han rörde sig på området så var han "kung". Rent exteriört fanns det lite att önska både i överlinjen och i framstället men min känsla är att det kan vara en spännande individ. Såldes för 70.000kr och kan vara ett fynd.

 

Fredagen var desto bättre, ganska många fina hästar måste jag säga

156 Indigo Keeper (e. Symphonic Hanover - Alicia Keeper e. Conway Hall) var en jättefin individ (dock lite lång över ryggen) som såldes för 270.000kr

225 Staro Nessie (e. Raja Mirchi - Loch Ness Broline e. Andover Hall) var också riktigt fin, rörde sig väldigt bra och såldes för 300.000kr.

267 Euro Pool (e. Classic Photo - Rydens Ichy e. Enjoy Lavec) var en liten fin häst (Romeo-modell) som såldes för endast 45.000kr och skulle kunna vara ett fynd.

(Ingen bild)

281 Höwings Youngstar (e. S.J´s Caviar - Sophia November e. General November) var riktigt fin! En liten liten anmärkning på hasen höger bak men det var så lite så det ser jag inget hinder för. Av de jag besiktade så var detta auktionens finaste häst! Såldes för 220.000kr.

285 My Red Love (e. Love You - Sweet Circle e. Malabar Circle Ås) var fin och med ett fint avelsvärde som avelsmärr sedan tycker jag den var väldigt köpvärd, såldes för 110.000kr

 

 

Vi hade ju valt ut nr 164 Jaxcon som vi köpte redan innan auktionen och efter att ha sett alla hästarna så känns det helrätt, jag hade inte valt någon av de andra hästarna före våran nu namne Laurentius Valiant!

 

Wenngarn Yearling Sales 2016

Jag var ute och kikade på fina unghästar. Katalogen såg bra ut på förhand och hästarna som visades upp höll hög kvalitet. Det visade sig senare också på priserna som var väldigt höga.

Jag gillade framförallt nr. 6 Townshend Broline e. Quite Easy - Lexus Broline (Pine Chip) som såldes för 200.000kr (PU):

 

 

Jag såg även fler fina hästar, med väldigt små anmärkningar, bl.a. dessa:

 

16. African Coast, Zola Boko - Namibia (Varenne) som såldes för 240.000kr

 

27. Abrakadabra, Cantab Hall - Quirk of Fate (Credit Winner) som såldes för 700.000kr

 

 

49. I Am Boko, Yankee Glide - Laura Kemp (Express Ride) som såldes för 500.000kr

 

60. Elche, Ready Cash - Cartagena (Angus Hall) som såldes för 600.000kr

 

81. Kryptonite Zon, Muscle Massive - Goddess of time (Andover Hall) som såldes för 650.000kr

 

 

 

Elitauktionen 2016

Jag hade endast ögnat igenom katalogen i år och var endast en kort sväng ute på autktionen men jag hittade nog den snyggaste märren jag sett på auktion hittills under de här åren.

17. You Only Live Once (e. Lavec Kronos - Penfolds Lacy) såldes för 140.000kr. Köpare var Leif Witasp. Grattis!

 

 

Lucille Bourbon

Vår fina Light of Day (e. Buvetier d´Aunou) som lämnat Cavallo och Veloce och som vi sedan sålde vidare till Norge, se länk till nya ägarens facebooksida. Hon betäcktes med Love You och 2013 föddes ett fint stoföl som döptes till Lucille Bourbon, se Blodbanken.

Hon är nu 2 år och har varit på inkörning men är nu flyttad till en duktig unghästtränare, Hernik Thomsen, i Danmark och skall sedan in i Bo Westergaards träning.

Ägaren har bestämt sig för att sälja tävlingsrätten i andelar (han vill behålla avelsrätten) och här läser ni mer om det.

För information så har Lighten en 1-åring efter Orlando Vici som skall säljas på auktion i september och skall i dagarna föla efter Coktail Jet. Ägaren funderar på att skicka ned henne till Frankrike nånting framöver alternativt betäcka med Raja Mirchi eller Zola Boko. Kanske borde hon få vila ett år efter att varit dräktig 3 år på raken?


 

 

Opal d´Inverne

Stall Lagerkrans var behjälplig att hitta en intressant avelsmärr åt Matz Haack (f.d. delägare i Stall Lagerkrans) när han var sugen på att avla fram lite spännande föl. Vi hittade Opal d´Inverne (e. Love You ( moderstram från Pejla Sund! )) som lämnat Amour d´Inverne 12,9aK/590,000kr, dräktig med Farifant och inatt fölade hon.

   

Det ser ut att vara ett fint stoföl även om nu Farifant kanske inte är den värsta avelshingsten så har man ju gjort ett försök med en spännande linjeavel på And Arifant / Coktail Jet, se Blodbanken,

Opal d´Inverne är inköpt för att betäckas med Scarlet Knight, det kommer bli en mycket kittlande avkomma, se Blodbanken. Det blir mycket spännande!


 

Elitauktionen 2015

Stall Lagerkrans, tillsammans med Hans-Owe Sundberg, befann sig på elitauktionen och besiktade unghästar även i år. Överlag var det en väldigt hög standard på hästarna och det vara bara några få som vi inte tyckte borde har varit selekterade. Det visade sig också på priserna som blev väldigt höga, snittet ökade med +47% mot 2014. Mycket folk på auktionsplatsen var det också,

Det fanns ett antal med väldigt fin stam och exteriör som helt självklart skulle bli dyra; exempelvis 53 (Muscle Hill-Mystical Sunshine) 600.000kr och 59 (Scarlet Knight-Passionate Kemp) 610.000kr.

Några andra som vi tyckte var fina var 7 (SJ´s Caviar-Rydens Champonessa) 190.000kr, 19 (Chocolatier-Exclusive Dust) 310.000kr, 37 (Chocolatier-Lady Wall Star) 200.000kr och 83 (Kadabra-Twice as Nice U.S.) 220.000kr.

83

Dom två som vi fastnade allra mest för och lämnade köprekomendation på var dessa:

32. Hingst e. Ready Cash - Jolie Reve e. Lindy Lane, 310.000kr ("åter", Joakim Lövgren köpte)

32

63. Hingst e. Orlando Vici - Princess Ride e. Express Ride, 410.000kr

63

 


 

 

Förhandsinfo om ny andelshäst

Anders Björklund i samarbete med Stall Lagerkrans kommer i år att erbjuda andelar i den egenuppfödda hingsten efter Prodigious - Beauty Sund!

STAMTAVLA

Andelshästen All For One kommer att tränas av Peter Untersteiner, Halmstad Peter G Norman, Solvalla.

All For One


Hingst 1 år, All For One, efter Prodigious - Beauty Sund (1.13,4 / 344.800) e.Varenne - Miss U.S.A (1.11,8 / 1,8 miljoner). Moderlinjen är verkligen i ordning och ihop med en av Frankrikes hetaste hingstar så är det här en jättespännande individ. All For One kommer efter inkörning att gå i träning till Peter Untersteiner. Peter G Norman. Hästen delas upp i 20 andelar och kommer att administreras av Easy KB från hösten 2015. Information och rapportering kommer ske genom Stall Lagerkrans här på hemsidan.

Tills vidare gäller priset 8.000:- per andel. 

Den obligatoriska medlemsavgiften i Stall Lagerkrans är 60kr/andel per månad.

Befintliga medlemmar i Stall Lagerkrans får härmed förhandsinformation om denna lansering som kommer ske senare i år och får under en period chansen att teckna sig för andelar i denna fina 1-åriga hingst innan den kommer ut på marknaden offentligt.

För information och/eller bokning av andelar ringer man företrädaren Anders Björklund 070-7226504 eller MAIL.

 

 

 


 

 

Bokslut 2014

Vi gör bokslut för 2014. I stort sett var året en besvikelse men där Laurentius Romeo var ljuset i mörkret som räddade glädjen som hästägare. Hästarna har dragit in 342.800kr under året (1.501.918kr ack) Vi tar hästarna i åldersordning.

 

Laurentius Èmile (8år) är egentligen ingen Lagerkranshäst längre men då jag är med och deläger hästen fortfarande tillsammans med Anna Haack som vi sålde hästen till så fortsätter jag rapportera lite grann om honom. Han har haft ett underbart år på Gotland och när Anna i somras tyckte att han var redo att börja träna för vagn tog hon kontakt med Henrik Hoffman som har hjälpt henne med träning för vagn inne på Skrubbs travbana. Hemma har Emil fått ridträning precis om vanligt. Allt har flutit på precis som Anna velat och i december blev det både kval och debut. Allt är bara bra med Emil efteråt och Emil kommer nu få tävla på (närmast Solvalla 16/1) med lite lagom mellanrum, siktet är förstås att vara i fin form till sommaren när Visbytravet drar igång sin säsong hemma på ön. Stort tack till Anna som håller Emil i så fint skick, Emil trivs jättebra på ön.

Laurentius Èmile

 

Laurentius Glamour (7år) var dräktig med SJ´s Caviar och vi väntade ett hingstföl i maj. Tyvärr gick fölningen inte som den skulle och både mamma och föl gick bort. Komplikationer tillstötte och ingen av dem gick att rädda. Mycket tråkigt och Laurentius Glamour ligger begravd på Ekeby Gård. Vila i frid LG!

Laurentius Glamour

 

Laurentius Romeo (6år) började säsongen i regi Hans-Owe Sundberg men räckte inte till på Solvalla. Vi bestämde i samråd med Hans-Owe att hitta på något nytt i en ny miljö. Sagt och gjort och valet föll på Per Linderoth, Bergsåker. Vi siktade mot Norrland och mest spännande kändes Per Linderoth som ju gått som en komet de senaste åren. Det känns som det blev succé! Han har utvecklats det här haövåret och 10 starter uppe i Norrland har gett en platsplacering varje gång med fyra vinster, fyra 2a-plaster och två 3e-platser, därav två stycken 2a-platser på V75 och en seger på V86. Enda plumparna i protokollet hos Per är de två Solvallastarterna där han blev oplacerad på V86 och i en V75-final. Han laddas nu om för en ny säsong 2015.

Laurentius Romeo

 

Laurentius Cavallo (4 år) var väl den som jag hade högst ställda förhoppningar på för året men det blev pannkaka av alltihopa. Han blev alldeles för het när han laddades upp i starterna och det blev galopper och passgång om vartannat i loppen och sen fick han sig en riktig snyting när han fick den blivande stjärnan Jeppas Maxi över sig, han stod emot länge men blev nog lite knäckt där och efter att ha provat ett par lopp till tog vi i samråd med Hans-Owe beslutet att även Cavallo skulle få flytta till Norrland för att få ny miljö, ny veterinär, annan träning etc. för att se om han kan komma i fint skick både fysiskt och psykist. Efter ett par månader i Norrland skulle han prepareras för start men man upptäckte då att han hade halsproblem och inte fick luft som han skulle, därmed fick han genomgå en operation. Han är nu igång igen och skall nu börja prepareras för start om nån månad eller så. Får Per Linderoth ordning på honom så har vi ett väldigt sparkapital i den här, för helt klart har han väldigt hög kapcaitet.

Laurentius Cavallo

 

Laurentius Veloce (3 år) lät det väldigt bra om inför säsongen och det lät som hon skulle komma ut på våren och dessutom kunna vara riktigt bra. Drömmen var att resan mot Stochampionatet 2015 skulle starta här. Tyvärr stoppades hon upp av knäproblem när hon var kvalklar på våren, på sommaren och även till hösten. Hans-Owe blev lite uppgiven och i samråd tog vi beslutet att hon skulle få några månaders vila och sen prövas i en ny miljö, Per Linderoth får förtroendet även med denna. Han har ju varit i final i Stochampionatet de två senaste åren (2013 vann han med Blended Scorch) Hon blev behandlad når hon kom upp och sedan har hon varit hos en tjej på lite rekreation, där hon blir riden, får leka lite och helt enkelt tänka på något annat än trav ett tag, semester helt enkelt. Någon gång under januari så flyttar hon in på Pers gård i Matfors och där vidtar ordinarie träning framförallt med backträning.

Laurentius Veloce 

 

Laurentius Cash In (3 år) tog vi beslutet tidigt med att han skulle få extra med tid på sig för att bli färdig, han har växt mycket under året, han är rätt så stor och lite sen mentalt och har även behövt lite hjälp av veterinären på vägen för att klara av träningen / växten / under året. Men nu känns han fin och Hans-Owe är optimistisk och tycker att det ska bli spännande när det nu är dags för tävling 2015. Kval i februari?

Laurentius Cash In

 

Global Runaway (3 år) hade stora förväntningar på sig inför året och Per Lennartsson tyckte att hon hade väldigt lätt för sig men att hon kanske inte riktigt hade kroppsvolymen som man kunde önska sig. Han tyckte dock att det kändes som att hon var så pass tidig så hon kunde börja tävla direkt på våren. Hon gjorde några starter utan direkt framgång och även fast hon hade så lätt för sig i träning så var hon inte helt förberedd för tävling, hon behövde lite mer tid men framförallt få lite mer kropp och lite mer muskler. Majoriteten av ägargruppen blev då otåliga och i samråd inom ägargruppen så lämnade Global Runaway Stall Lagerkrans och den återstående, nya, ägargruppen flyttade hästen till Peter Untersteiner, Halmstad.

Global Runaway

 

Tiny Pearl (2 år) är en jättefin individ som har rätt storlek, rätt exteriör och rätt stam för att Kunna bli något alldeles speciellt. Per Lennartsson har varit helnöjd med henne hela året, hon har lekt sig igenom träningen i året och han säger att har hon rätt inställning när det väl blir tävling så kan nog det här bli riktigt roligt. Tiny Pearl har ett speciellt humör och kan vara väldigt tuff, vid flera tillfällen har det tex. varit nära att den som kört har åkt ur vagnen. Det brukar vara positivt med lite humör på märrar. Hon tränar enkelt 1.25 full väg för tillfället och är i förberedelserna mot kval. Kanske mars? Är förstås anmäld till premiechansen.

Tiny Pearl

 

Nu ser vi fram emot ett framgångsrikt 2015 då vi med fem starthästar i Stall Lagerkrans förhoppningsvis får vara med i hetluften fler gånger än något år tidigare. // Lars

 

 


 

 

 

 

 

Framtida inriktning

Vi kommer framöver byta inriktning. Hemma har vi en 1-åring och om allt går som det ska har vi inom kort en ny liten bebis i familjen. Det kommer bli mycket mindre tid åt travet och vi kommer inte satsa lika brett och hårt framöver som vi gjort sedan vi drog igång 2007 med köpet av Laurentius Èmile. Även Mats Johansson, som var med och startade upp Stall Lagerkrans, har trappat ner sin satsning inom travet radikalt och har inte varit aktiv på ett par år.

 Emil, oktober 2007

 

Det kommer inte bli några inköp av hästar i år utan vi fokuserar på de hästar vi redan har i träning. Planen för framtiden är att ha en (1) tävlingshäst i taget. Dvs. att inte köpa (eller föda upp) en ny unghäst innan tävlingskarriären för de(n) befintliga börjar avta. Fokus kommer ligga på en (1) tävlingshäst i taget.

Vi har förhoppningsvis ännu många roliga säsonger på tävligsbanan med befintliga hästar, där hälften ju ännu tom. är ostartade, så Stall Lagerkrans fortsätter i samma form här på nätet i flera år till innan någon neddragning sker.

Men den viktigaste informationen just nu är att inga nya hästar kommer komma in i Stall Lagerkrans under ganska lång tid framöver, så ni inte förväntar er en inströmningstakt som under de senaste åren.

Trevlig sommar, vi ses på travbanorna när våra hästar startar! Jag räknar med många starttillfällen framöver då alla våra hästar ska kunna starta under andra halvåret.

Lars Töverud, Stall Lagerkrans 


 

 

 

 

 

 

Bokslut 2013

Vi kan nu göra bokslut för 2013 då ingen av våra hästar kommer starta något mer i år.

 

Laurentius Èmile (7 år) hann göra 4 starter i regi Jonas Moberg innan han slog upp en ny senskada. Han visade iallafall sin grundkapacitet med en seger i Örebro från ledningen och sprang på dessa 4 starter in 28.200kr. Han blev under våren såld till Anna Haack m.fl. på Gotland där han har det alldeles fantastiskt i den fina gotländska miljön. Man hoppas få honom fräsch och fin inför säsongen 2014 på Visbytravet.

 

Laurentius Romeo (5 år) har gjort 18 starter, vunnit 1 lopp och varit totoplacerad i ytterligare 4 lopp och totalt tjänat pengar i 14 av dessa 18 starter och fått ihop 140.100kr i år och 391.300kr hittills i karriären. Han är gedigen och gör alltid sitt bästa, han har kommit upp i klass och då går det inte att vara ute i spåren med honom utan man måste köra lite på chans, helst på innerspår, och helt enkelt hoppas på turen att det löser sig på slutet. Klart man kan bli frustrerad när man ibland ser honom sitta fast med krafter kvar men man får förstå att han är den typen av häst som måste köras på det sättet. Han vrickade sig tidigt i senaste starten, han blev lite sliten efter en lång säsong och behöver fräschas upp och vila lite. Stallet tror han kommer vara fortsatt nyttig även 2014 och kommer säkert komma ut tidigt på året. En kul häst att vara delägare i då han startar kontinuerligt och som man vet har en liten möjlighet att vara med i främre träffen varje gång om det stämmer på vägen. Vi ser fram emot ett spännande 2014 och förhoppningsvis får vi chansen att prova på V75, det vore kul.

Romeo

 

Laurentius Cavallo (3 år) har gjort 5 starter, vunnit två lopp och dessutom varit 3a i ett, i de övriga två loppen har han galopperat bort sig. Han har visat en väldigt hög kapacitet men samtidigt har han varit lite omogen, spänd och lite ivrig. Stallet har tagit det lugnt i år, låtit honom mogna och arbetat lugnt och metodiskt med honom med sikte mot 4-årssäsongen. Han har sprungit in 79.000kr (+12.900kr i uppfödarpengar) och tagit rekordet 15,1M. Nu får han en riktig träningsperiod för att bygga på sig ännu mer styrka och får dessutom ytterligare tid att mogna och vi ser fram emot ett mycket spännande 2014 för hans del.

Cavallo

 

Laurentius Veloce (2 år) började sin karriär hos Per Lennartsson och visat fin talang även om det tidigt framstod att hon var en lite senare modell. Hon sprang sitt premielopp (20.000kr + 2.000kr i uppfödarpremier) tidigt i våras på ett lätt och fint sätt, växte mycket under sommaren och hon flyttade sedan till Hans-Owe, dels för att hans träningsupplägg kommer passa henne perfekt och dels för att vi ville ha en lite närmare kontakt med henne. Per har gjort ett jättebra jobb och lagt grunden till en fin karriär som lär börja till våren/sommaren. Hon känns väldigt spännande måste jag säga och förmodligen lär hon blomma ut som 4-åring precis så siktet får bli inställt på Stochampionatet. Hon går nu mycket styrke och konditionsträning hela hösten/vintern.

Veloce

 

Laurentius Cash In (2 år) kördes in av Jonas Moberg och första gången vi såg honom inne på banan var en riktig wow-upplevelse. Hans-Owe plockade in honom tidigt och upptäckte att en kula satt fel och dessutom var roterad och han blev snabbt kastrerad, fick därmed det lilla lugna ett tag och började växa nåt otroligt, nästan 5cm på 4 månader och blev väldigt slapp i kroppen och lite loj, åkte även på en infektion och sedan en vrickning och blev stillastående i drygt en månad vilket nog var bra för kroppen att komma ifatt efter växtperioden för därefter har det släppt ordentligt för honom och han är som en ny häst jämfört med i somras när han hade ont i hela kroppen av växtvärk. Nu tränar han väldigt fint men har förstås tappat mycket mängdträning under sommaren så han får nu under hösten och vintern mycket grundträning, han lär inte bli tidig men enligt stallet visar han fin talang och ser ruggigt fin ut i kroppen, stor och rejäl och har börjat muskla på sig rejält.

Cash In

 

Global Runaway (2 år) är ju superstammad och har haft det väldigt lätt för sig i uppträningen hos Per Lennartsson, gick premielopp (20.000kr) tidigt på ett jättefint sätt och stallet har varit riktigt nöjda med henne hela sommaren, gick kvallopp och därefter blev hon grundligt genomgången av veterinär inför en eventuell 2-årsstart, man fann då att ett ligament var skadat och en operation var ofrånkomlig, tråkigt förstås men enligt veterinären är det en god prognos och dessutom får hon nu chansen att växa på sig lite till innan det blir dags för start, vi får nu sikta in oss på 3-årssäsongen med denna riktigt fina talang som stallet håller högt.

Runaway

 

Vi nämner också Laurentius Glamour (avelsmärr, 6 år) som i år är betäckt med SJ´s Caviar så under 2014 hoppas vi på en att en jättefin fölunge föds på Ekeby Gård.

Glamour

 

SÅ VI SER FRAM EMOT ETT SPÄNNANDE 2014                      // Lars Töverud, Stall Lagerkrans

 

 


 

Lexington 2013

Dags att summera årets 1-årings auktion i Lexington. (av Stefan J, delägare i Stall Lagerkrans)

Riktigt positivt att auktion var upp runt 10 %. Travet lever ju på förhoppningar och välbehövligt att auktions resultatet visar lite framtidstro. Lite väl stor skillnad mellan hingstar och ston, 48860 resp. 33 473 ( knappt 41 000 totalt ) trots att hingstar och ston tävlar åtskilda och har i princip samma pengar att tävla om i Nordamerika . Kraftig fallande priser dag för dag indikerar att det är en klar skitning mellan dagarna. Hingstarna nedan är de som hade 10 eller fler avkommor ute förutom Explosive Matter med nio.


Andover Hall : Snitt på 42 993 (39 241 minus top foal ) på 30 avkommor. Känns ganska rimligt att han ligger på auktions snittet så inte så mycket att kommentera där. Levererar både hingstar och ston som hävdar sig i de öppna Grand Circuit loppen. En över 100 000 och jämna priser i övrigt. Den enda av topp hingstarna som inte är syndikerad av de stora
stuterierna, om jag förstått det rätt, och det innebär att han får lite färre ston och kan även slå mot kvaliten så han gör det riktigt bra.

Cantab Hall : Snitt på 85 905 ( 66 450 iminus top foal ) på 21 individer. Topp avkomman Custom Fit påverkar snittet kraftigt. Annars inte konstigt att han har ett högt snitt då avkommorna går väldigt starkt och han producerar avkommor o årgångstoppen varje år. Sto materialet kändes inte så jätte starkt i år men kommer säker vara vassare kommande år då han haft sina bästa kullar de senaste 3-4 åren och man nu vet vad han funkar bäst med.

Conway Hall : Snittar en bra bit under auktions snittet med 25 722 ( 23 177 minus top foal ) på 18 individer. Som jag misstänkte skulle han ta lite stryk i år då konkurrensen denna årgång kommer vara tuffare i New York stakesen. Det har ju varit ”öppet mål” i år då Credit Winner bara har 25 avkommor. Det var länge sedan det kom en riktigt intressant hingst på förhand till New York men detta är ju årgångs ettan’s Lucky Chucky’s första årgång och då han är New York stakad så blir det naturligt att de andra tar lite stryk.

Crazed : Snittar låga 8083 ( 7181 minus top foal ) på 12 individer. Jag trodde han skulle ta en del stryk men detta var lägre än jag trodde men det är ju en liten del av kullen så en osäkerhet där. Han är flyttad till Pennsylavnia i år, mycket tuffare konkurrens, och jag har svårt att förstå hur han skall klara sig där.

Credit Winner : Hade ju mycket få avkommor förra året ( totalt 25 ) men desto fler i år. 87 789 på 19 avkommor är mycket starkt ( 78 222 minus top foal ) men det är som sagt mycket fina pengar i New York Sire Stakes sett till konkurrensen och det känns som Credit Winner har tagit mycket pengar från Conway Hall och Crazed och stått emot Lucky Chucky bra.

Deweycheatumnhowe : Hela 29 avkommor ute vilket sällan är bra för snittet men ligger lite lägre än jag trodde med sina 24 793 ( 22 643 minus top foal ). En ganska bra bit under auktions snittet känns lite konstigt då det inte saknas pengar att köra om i Ontario och årets 2-års kull har gått helt ok samt att han visat upp ett par dugliga 3-åringar.

Donato Hanover : 30 avkommor ute och ett snitt, 43 433 ( 41 483 minus top foal ) precis över auktions snittet kändes lägre än vad jag trodde det skulle bli. Känns lite överraskande att de inte fick mer betalt. Hanover Shoe Farms har koncentrerat sina avkommor till Harrisburg och det kanske är en del förklaring ? Sto materialet kändes mycket bra så borde inte berott på det. Min känsla har varit att stona varit lite bättre så här långt men hingstarna hade mycket högre snitt.

Explosive Matter : Första kullen har ju börjat riktigt starkt med sin första kull men av det syntes inget på auktionen. Endast 9 avkommor ute och ett snitt en bit under auktions snittet med 33 889 ( 28 500 minus top foal ) och då hjälper topp avkomman upp en del. Flera tveksamma mödrar med bla. två hemma byggen som morfäder ( Hoist Yankee och Steeler Spur ) förklarar delvis det svaga utfallet. Hanover Shoe Farms hade ingen av sina 18 Explosive Matter avkommor ute utan de kommer i Harrisburg och det spelar troligen en viss roll för resultatet.

Glidemaster : Spelar 7-8 fiolen i Pennsylvania i dagsläget och snittade 19 583 ( 17 090 minus top foal ) på 12 individer. Svanstedt köpte tre av de dyrare.

Kadabra : 10 avkommor snittade 31 100 ( 22 333 minus top foal ) vilket känns lågt och då hjälper topp avkomman upp rejält. Är det så att de intressantare Ontario avkommorna säljs i Harrisburg eller andra auktioner eller har det aviserats neddragningar av pengarna i Ontario ?

Lucky Chucky : Första årgången ute och den mottogs mycket positivt med ett snitt på 53 214 ( 38 519 minus top foal ) även om toppavkomman ( u. Graceful Touch ) är skillnaden mellan en klar bit över auktions snittet eller precis under. Jämna priser överlag bortsett från topp avkomman. New York stakad bidrar till viss del och skall bli intressant att följa nästa år.

Muscle Hill : Få hingstar har haft sådant förväntningstryck på sig som Muscle Hill. Han har tillförts ett mycket starkt sto material där stona i första årgången snittar över 200 000 USD insprunget. Hans första årgång har bara tävlat i tre månader men de har inte levt upp till förväntningarna. Flera hingstar har gjort starka prestationer i Lexington de sista veckorna innan auktionen men det blev ändå ett ganska tufft mottagande. 33 avkommor ute och snittet sjönk till 49 758 ( 43 188 minus top foal ) jämfört med 103 000 förra året. Utan toppavkomman på 260 000 håller han med nöd och näppe auktions snittet. Tycker det känns som en lite väl hård bedömning då det är tidigt. Dock är ju New Jersey Sire Stakes svagt och det borde slå igenom och det känns som det gjorde det nu. Nu är konkurrensen svag i New Jersey svag och i princip är det bara Muscle Hill och Muscles Yankee men pengarna för små för att motivera priserna som varit. Skall de vara motiverat att betala de priser som gjorde förra året behöver de ju ta för sig rejält i de öppna Grand Cicuit loppen vilket är tufft att begära. Sto sidan känns dock lite tunn än så länge. Det blir det intressant att se hur det utvecklar sig framöver.

Muscle Massive : Första årgången ute och den gick sämre än jag trodde. Ett snitt på 22 960 ( 21 416 ) på 25 avkommor är lågt. Väldigt låga jämna priser där toppavkomman bara orkade upp i 60 000. Svanstedt köpte tre. Muscle Massive har fått fina ston men är ju Pennsylvania Stakad och det är tufft att slå sig in där vilket säkert är en orsak. Hanover Shoe Farm hade bara två ute och det blir fler i Harrisburg.

Muscles Yankee : Orkade inte upp i auktions snittet med sina 31 556 ( 25 176 minus top foal ) på 18 avkommor. Känns lite lågt då han precis i år som andra år lämnar avkommor som räcker utanför New Jersey men han börjar såklart bli till åren och det finns ju några söner ute.

Yankee Glide : ”Värst” med hela 37 avkommor ute. Snittar 43 893 ( 42 194 minus top foal ) med ett väldigt jämnt resultat med liten spridning. Inga topp årgångar på slutet men han lämnar ju avkommor som räcker i alla sammanhang och stona lika bra som hingstarna. Har ju visat sig fungera bra som morfar också. Börjar bli till åren och saknar någon son som verkar kunna ta över och det hjälper säkert till en del för att behålla populariteten.

Det är svårt att jämföra hingstars resultat i Sverige då de tillförs olika bra sto material, tränas av bra och mindre bra tränare osv men i Nordamerika blir det ytterligare en dimension som gör att det blir ännu svårare att få ett riktigt grepp.

//Stefan

  

 

 

Elitauktionen 2013

Jag var självklart på plats på Elitauktionen 2013. Jag gick runt och kikade på många fina 1-åringar, det var många som var fina. Det finaste stoet tycker jag nr.9 Keyla Wibb (Lindy Lane - Princess Ride) var, hon var väldigt fin. Hon blev såld för 120.000kr till en norrman.

Den absolut snyggaste individen tycker jag nr. 72 Steel Muscle (Muscle Massive - Ironmaid Volo) var. Dessutom - vilken superstam! En Hambletonianvinnare på en märr e. Self Possessed som var 2a i Marrie Annabelle - Jösses!

Han ropades åter för 170.000 kr, det förstår jag.

En annan fin individ var nr. 15 Conrads Definitif (Infinitif - S.J´s Ballerina) som ropades åter för 60.000 kr och detta skulle kunna ha blivit denna auktions fynd om den på riktigt blivit såld för under 100.000kr.

Vi var inte på jakt efter någon ny individ till Stall Lagerkrans på denna auktion men det är hur som helst intressant att se alla 1-åringar och hur hingstarnas avkommor ser ut.

 


 

 

Hästens anatomi

 

Vi skriver hela tiden om hur viktig hästens exteriör är. Den största anledningen till att man som hästägare blir besviken är om hästen har problem med skador i ben, leder, rygg osv, vilket oftast beror på exteriöra avvikelser. Detta försöker vi undvika genom att vara väldigt noga vid utvalet av individer som har de rätta exteriöra förutsättningarna.

Klarar hästen den hårda träning som det krävs, utan att få förslitningar etc, för att vara tävlingshäst så kommer individen utvecklas hela tiden och därmed nå sin maxkapacitet.

Nedan ser ni en film som kanske gör att man får en bättre förståelse för hästens anatomi:

 

 


 

 

Premiechansningen

Jag har blivit ombedd att skriva vad jag tycker om detta med Premiechansningen där man alltså avstår att springa premielopp och dom 20.000kr som det medför. I gengäld så får man dubbla prispengarna i finalerna av Kriteriet/Okas och i Derbyt.

Jag tycker det är ett ofog, och tycker inte om det. Jag kör hellre premielopp och tar dom 20.000kr och spelar på Lotto.

Jag älskar att se hästarna springa premielopp och tror och tycker att det är väldigt bra utbildning för hästen. Det ger även en chans för ägarna att träffas och få en första bild av individen på tävlingsbanan.

Det finns en rad med storlopp för unghästarna, Uppfödningslöpningen, Breeders Crown för 2-åriga, Svampen, Korta E3, Långa E3, Breeders Crown för 3-åriga, Kriteriet/Oaks, Kungapokalen/Drottningens Pokal, Sprintermästaren/Stosprintern, Derbyt/Stoderbyt och Breeders Crown för 4-åriga MEN för att komma åt dom här samlade premiepengarna så ska man alltså placera sig bland de 6 första i antigen Kriteriet/Oaks eller i Derbyt och dessutom skall tränaren ha 10% och uppfödaren 10% så maximalt är det alltså 80% återbetalning av satsade medel.

Men ännu värre är att det inte finns någon garanti för att de "inbetalda" medlena (i form av de avstådda premierna, x antal a´20.000kr) går tillbaka till dom som satsat. Är det inga som placerar sig bland de 6 första i dessa 2 lopp så "försvinner" pengarna. Jag är ganska säker på att "ATG/ST" går plus på denna deal och det tror jag nog är det dom kalkylerat med.

Nä, den här typen av "lotteri" är inget jag gillar.

Efter omröstning i de olika delägargrupperna så kommer ingen av Stall Lagerkrans hästar anmälas till Chansen.

 

 

 


 

Julen 2012

Under julen har det kommit en massa julhälsningar från våra hästar och människorna runtomkring.

Först ut var Jonas Moberg som hälsade från pigga och glada hästar och bifogade en bild på fina Emil. Han hälsade även att Cash In gör allt rätt så här långt.

Emile

Från Anders Karlsson kom en julhälsning från Laurentius Glamour och han hälsar att hon ser jättebra ut, har lite humör och har lagt på sig lite hull så allt ser bra ut inför betäckningssäsongen.

Glamour

Här finns även en film från julhelgen när hästarna står inne i stallet:

Sen fick vi en hälsning från Emma, och familjen Bergman, som skickade en hälsning och en fin  bild på Legio i julröd grimma. 

Legio

Vi åkte på juldagen förbi Hans-Owe Sundbergs nya gård Nygård och hälsade på våra hästar där. Först var det Calle som stod med glada spetsade öron och hälsade oss välkomna, han fick massa goda julrötter och mys. Stallet hälsade att han känns jättefin i träning, mycket stabil och  störs nu inte alls av sånt som händer runtomkring, han bara travar på även om dom viftar med nånting eller om det kommer nån snökocka förbisvichande eller han ser nåt som rör sig vid sidan om, allt bra! Hans-Owe hälsar att Calle har växt i kroppen på ett riktigt fint sätt.

Cavallo

Fina Romeo stod och väntade tålmodigt och fick även han en massa julrötter och mys, han såg jättefin ut och var glad och pigg, och jättesnäll som alltid. Han blir alla besökares favorit eftersom han är så snäll och söt. Han känns fin i träning och stallet hälsar att dom siktar på start nån gång i den andra delen av januari.  

Romeo

Sundbergs har ju flyttat till en ny gård och så här ser det ut på den nya gården / i det nya stallet:

 

Inget nytt från småtjejerna på Jordanstorp men därifrån kanske det blir en nyårshälsning :-)